2011. december 14., szerda

Repedésmentes beigli recept

A beigli recept eredetileg Andi1976 oldaláról származik, aki cukrász Édesapjától kapta, de én Limara oldalán bukkantam rá, aki odavolt érte. Kell ennél jobb ajánló? Kezdőknek is ajánlom, akik beigli királyok akarnak otthon lenni, nekem sikerült, már kapom a rendeléseket! :) Nem reped ki, nem lapul el, márványos, vékony tésztás, isteni finom porhanyós.

beigli recept

Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
37,5 dkg vaj (az eredetiben 25 dkg margarin, és 12,5 dkg zsír szerepel, de én vega vagyok és szeretem a vajat)
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1/2 tk só
1 dl hideg tejszín
2-2,5 dl hideg víz
+ 1 tojás a kenéshez

A fentiekből 6 rúd lesz, én 2 mákosat, 2 diósat, 2 gesztenyés-narancsosat készítettem.

beigli recept

Töltelék:

Diós (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.

Mákos (2 rúdhoz): 25 dkg mák, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.

Gesztenyés-narancsos (2 rúdhoz): 2 tégla gesztenyemassza, cukrozott narancshéj (az aldi-ban vettem, 1 dobozzal raktam bele, ami 50 g), kis víz, rum vagy rumaroma.

---

Az egész beigli készítési műveletet a töltelék elkészítésével kezdtem. A diós és a mákos vizét és cukrát külön lábosban összeforraltam, és hozzáadtam a hozzávalókat. Félretettem. A gesztenyekockákat kiolvasztás után egy kis vízzel lazítottam, hozzáadtam a rumaromát, és a narancshéjat. Kitettem őket a hidegre, hűlni.

A tészta készítését érdemes délután kezdeni, 4-7 között, mert éjszakára pihentetni kell, reggel kell kisütni. A tészta minden hozzávalóját bedobtam a talpas dagasztógépem táljába, és kb 5 perc alatt ruganyos-zsíros tapintású, de nem ragadós tésztát dagasztott nekem a gép. 6 részre osztottam, egyenként a kis tésztagömbök 28 dkg-ot nyomtak.
Nyújtódeszkán liszt nélkül kinyújtottam elég vékonyra, nekem kb 22 cm magas, és 30 cm széles téglalapok jöttek ki. Rátettem a tölteléket úgy, hogy 1-2 cm-t elhagytam a szélétől, az egyik rövid oldalánál, ahová megérkezek a feltekeréssel, ott 5 cm-t hagytam el, hogy tuti ne nyíljon szét.Szóval az elhagyott 1-2 cm-es részeket ráhajtottam a töltelékre, és óvatosan elkezdtem feltekerni. Besorakoztattam őket 2 sütőtepsibe sütőpapírra, kb. 5 cm hely legyen közöttük, minimum. Ekkor meg kell kenni tojássárgájával, és egy hűvös helyen, ami melegebb a hűtőnél, pihentetni. Lefekvés előtt pedig még meg kell kenni a megmaradt tojás fehérjével.

beigli recept

beigli recept

Reggel már látni fogjátok halványan a márványokat, és örülni fogtok neki! :) Hurkapálcával (ez nagyon fontos!) a gerince mentén 3-4 cm-ként szurkáljátok meg, egészen az aljáig le kell szúrni, hogy kijöhessen a gőz, sülés közben. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 C-on, 25 percig sütöttem. Hagytam kihűlni, és vittem dicsekedni! :)

23 megjegyzés:

  1. Szia!
    Évek óta az egyik bejglim Andi receptje alapján készítem. Mindig jó lesz.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anita! a tejszín az főző, vagy habtejszín?

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Idén kipróbálom remélem siker!:-)
    Kellemes Ünnepeket nektek!
    Üdv:Móni

    VálaszTörlés
  4. Sziasztók! Én most probálom igy elöször nagyon kiváncsi vagyok rá!Régi recept szerint csináltam eddig úgy is finom volt de igy sokkal egyszerübb és ha be vállik megiróm.Kellemes ünnepeket kivánok nektek és sok szép ajándékot a fa alá!!! Zsuzsa

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Nagyon megörültem a receptnek, mert úgy hallottam a bejgli tökéletes elkészítéséhez sok éves próbálkozás kell, de a leírtak alapján nem tűnt nehéznek. Még sose csináltam bejglit, gondoltam kipróbálom és nem tudom mi történhetett, pedig úgy csináltam, ahogy le volt írva, csak harmad adaggal, de nem lett jó :(. 25 perc sütés után még nem volt szinte semmi színe a rudaknak, így 40 percig sütöttem. Mikor másnap megvágtam nyers, élesztős íze volt a tésztának. Gondoltam visszarakom még 20 percre sülni, úgyse veszthetek már semmit...így jobb lett, de kívül törik, belül száraz és a színe még mindig nem az igazi. Mi lehet az oka? Van vmi ötletetek hol ronthattam el?
    Köszi: Réka

    VálaszTörlés
  6. Réka, nem tudom mi lehet, nekem is elronthatatlannak tűnik a recept, azért is ajánlottam bátran, én sem kísérleteztem évekig, tényleg először sütöttem. Előmelegített sütőbe raktad??

    VálaszTörlés
  7. Igen, előmelegítettem a sütőt...Hát, akkor megpróbálom még egyszer, hátha nem vettem észre és vmit rosszul mértem, vagy nem tudom...remélem sikerül :)
    Köszi: Réka

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Elkészült!!És csúcsszuper:D
    Nem kelt túl, nem lapult szét, nem durrant ki.
    Csodaszépen márványos;)
    Köszönöm ezt a szuper receptet!!
    Békés Boldog Karácsonyi ünnepeket Kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Elkészült életem sokadik, de egyben legtökéletesebb beiglije;)
    Nem kelt túl, nem lapult szét, nem durrant ki;)
    Csodaszép márványos!
    Köszönöm ezt a szuper receptet!!

    Békés Boldog Karácsonyt Kívánok!!

    VálaszTörlés
  10. Csodás, nem várok Karácsonyig...

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok. Az élesztőt nem kell megfuttatni? Esetleg porélesztővel helyettesíthető? Idén szeretnék először sütni és félek tőle. :-)

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!!Kell keleszteni a tésztát????

    VálaszTörlés
  13. Én Kudlik Juli anno főzőműsorából készítettem a legfinomabb receptet...
    sajna ahhoz 8 tojás sárga kell... most ezt készítettem, nem tudom milyen lesz, majd holnap kiderül.

    Egy dolog viszont, amit sehol azóta nem látok:
    A kész beiglit cukros sziruppal kell megkenni!!!!!!!! (Ezt mindig így teszem,(több tíz éve) egy hónap múlva is nagyon finom puha a tészta, és az egész nagyon rendben van:))

    VálaszTörlés
  14. Majd írd meg milyen lett! Ennek a verziónak nincs ideje egy hónapig elállni ;)

    VálaszTörlés
  15. A tejszin helyettesitheto tejjel vagy tejfollel?

    VálaszTörlés
  16. Megcsinaltam ezt a beiglit gluten mentesen... Isteni, a legjobb es csak egy picit repedt meg (nagyon nehez gluten mentes sutit repedes nelkul csinalni. Koszonom....

    VálaszTörlés
  17. Ez a recept tényleg tökéletes! Még rajtam is kifogott, pedig nagyon fifikás vagyok abban, hogy lehet vmit elrontani. Millióóóóó köszönet érte...

    VálaszTörlés
  18. Örök hála a receptért és a jó címválasztásért, így sikerült Google barátunk segítségével rátalálnom életem legfinomabb bejglijére! Boldog karácsonyt! :)

    VálaszTörlés
  19. Örök hála a receptért és a remek címválasztásért, így sikerült Google barátunk segítségével rátalálnom életem legfinomabb bejglijére! Boldog karácsonyt! :)

    VálaszTörlés

Még ez is érdekelhet:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...